Trawienie i pasywacja stali

W obróbce chemicznej powierzchni stali nierdzewnej wykorzystuje się specjalistyczne środki chemiczne, które powstają w oparciu o kwas azotowy o bardzo dobrych właściwościach trawiących. Klienci mają dostęp też do produktów ekologicznych, w których nie stosuje się tego kwasu. Warto pamiętać jednak o tym, że pasywacja stali, jak także jej profesjonalne wytrawianie wymagają przede wszystkim należytego przygotowania powierzchni stali nierdzewnej.

Obróbka stali za pomocą preparatów chemicznych - co powinno się wiedzieć? Pierwszym etapem takiej obróbki chemicznej stali nierdzewnej jest dokładne oczyszczenie jej powierzchni na przykład z nalotów rdzawych, ale również z zabrudzeń. Ważnym etapem jest także odtłuszczanie. Należy pamiętać o tym, że zanieczyszczenia czy zabrudzenia powstają w wyniku użytkowania takiej sali, niemniej jednak również jej obróbki termicznej czy także mechanicznej. Kolejny stopień to trawienie stali nierdzewnej. Tutaj też używa się specjalistyczne środki chemiczne, są to na przykład żele przeznaczone do użycia punktowego, a zatem na przykład do wytrawiania spoiw stali, niemniej jednak też preparaty tj. bejca trawiąca natryskowa, przeznaczona do dużych powierzchni stali nierdzewnej. Pamiętajmy o tym, że po etapie trawienia następuje pasywacja, jest to proces obróbki chemicznej, który polega na przywróceniu pierwotnej warstwy ochronnej metalu, która złożona jest głównie z tlenku chromu. Dzięki tym wszystkim zabiegom chemicznym powierzchnia stali nierdzewnej staje się gładka a także odzyskuje swoje oryginalnie właściwości.
Sprawdź: trawienie stali.